Jon Hopkins hledá v "Evocation" vnitřní rituály

03.05.2024 13:20 - Dan Hájek | foto: Domino Music

Po meditativním projektu "Music for Psychedelic Therapy" se Jon Hopkins vrací s dalším ryze koncepčním albem. To ponese titul "Ritual", půjde prý o čtyřicet jedna minut trvající slavnostně povznášející epos a Hopkins na něm spolupracoval s několika tvůrci naráz. Za první ochutnávku zvolil kapitolu "Evocation".

Tu provází videosnímek, který skrytými emocemi prodchnul režisér Dave Bullivant. V hlavní roli v něm vystupuje akrobatka na laně Bryony Louise Fowler. Vše začíná symbolicky v potemnělém a vzdušném prostoru, jehož hranice Bullivant odhalí až v druhé části klipu, kdy se změní i pohybové výrazivo (představující volný pád) a v prostřizích se objevuje detail lidského oka (coby brány do jiných světů). "Evocation" tak působí jako něco, co bychom mohli přirovnat k hypnotické transcendentální meditaci ukotvené do pohybu.

"Ritual" má představovat jakýsi pohled na vnitřní rituály, které se mohou odehrávat v každém z nás. "Možná se jedná o příběh neurčitého procesu, kterým sám nyní procházím a kterým můžeme procházet my všichni. Případně to může být vyprávění o stvoření, či ničení a transcendenci. Možná taky kronika archetypálního hrdiny a jeho cesty k zapomínání a vzpomínání," popisuje nahrávku celkem tajemně sám autor.

Hopkins během své kariéry zkoumal různá hudební teritoria, i za pomoci mnoha muzikantů, mezi nimiž najdeme jména jako Brian Eno, Leo Abrahams, King Creosote, Kelly Lee Owens a další. "Ritual" v tomto zajde, zdá se, ještě dál. Většina komponování pro novou kolekci totiž probíhala v přímé iteraci s celou skupinou spoluautorů, ve výčtu figurují Vylana, 7Rays, Ishq, Clark, Emma Smith, Daisy Vatalaro a Cherif Hashizume.

Sedmá řadovka Jona Hopkinse "Ritual" vyjde v pátek 30. srpna a titulní kompozice bude rozdělena do osmičky na sebe navazujících celků: Part I - Altar, Part II - Palace / Illusion, Part III - Transcend / Lament, Part IV - The Veil, Part V - Evocation, Part VI - Solar Goddess Return, Part VII - Dissolution, Part VIII - Nothing Is Lost. Fyzicky bude k dispozici na cédéčkách a dvojici vinylů, kdy čtvrtá strana bude vyleptaná. Zda dojde na vydání i v podobě nějaké audiovizuální prezentace, není v tuto chvíli zatím známo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY